KOMBUCHA'NIN KÖKENLERİ
Kombucha'nın tarihi gizemle örtülüdür ve hararetle tartışılır, ancak genel fikir birliği, bu antik toniğin 2000 yıl önce Çin Hanedanlığında (MÖ 220) antik Çin'de ortaya çıktığı yönündedir. Kombucha terimleri "Ölümsüzlük Çayı” ve Mucize Çay'dır. 1960'larda, kombucha birçok Çin evinde bir mutfak malzemesiydi ve genellikle "weibao" veya "weipao" (mide hazinesi) olarak anılırdı.
Diğerleri, Kombucha'nın Japonya'da ortaya çıktığını ve samuray savaşçılarının Kombucha'yı kemerlerinde taşıdıklarını ve onlara hayati bir enerji kaynağı verdiği için savaştan önce içtiklerini iddia ediyor! Diğer efsaneler, “Komu-ha” veya “Dr. 414 yılında Japon İmparatoru Inyoko'yu tedavi etmek için kullanmıştır.
KOMBUCHA NEDİR?
Şifa Ana & Fermente Atölye Kombucha çayı; çay, şeker ve simbiyotik bir bakteri ve maya kolonisinin (scoby) fermente edilmesiyle yapılır. Fermantasyon işleminin yan ürünleri arasında organik asitler, karbonatlaşma ve artan sayıda iyi bakteri ve mikroorganizma bulunur.
SCOBY NEDİR?
Fermente içecek, anne veya SCOBY olarak adlandırılan simbiyotik bir bakteri ve maya kültürü kullanılarak yapılır. SCOBY, mikrobiyal ajanlardan oluşan jelatinimsi, kalın ve dairesel bir oluşumdur. SCOBY tipik olarak bir asetik asit bakterisi ve bir mayadan oluşur - en yaygın olarak Saccharomyces cerevisiae . Bu, aynı zamanda probiyotik olan canlı bakteriler içeren bir kombu çayı üretir.
Kombu çayının tüm fermantasyon süreci, oda sıcaklığına ve kullanılan bakteri suşlarına bağlı olarak yedi ila on iki gün arasında sürebilir. Fermantasyon sırasında, SCOBY tüm şekeri kullanır, yani kombu çayı aslında son üründe düşük miktarda şeker içerir. SCOBY, tatlı çaydaki şekeri emer ve asitlere dönüştürür.
Kombucha Çayı Lezzetlidir
Kombu çayının fermantasyon süreci onu biraz efervesan yapar. Fermantasyonun sürecine bağlı olarak aroma güçlü olabilir. Şifa Ana & Fermente Atölye kombu çayı, meyveler, meyve suları ve şifalı bitkilerle tatlandırıldığı ikinci bir fermantasyon sürecinden geçirilir, böylece lezzeti taçlanmış, ve kullanılan bitki ve meyvenin de faydalarını içinde barındırmış olur.
Fermantasyon sonunda, kombucha; B vitaminleri, enzimler, probiyotikler ve yüksek konsantrasyonda organik asitler (asetik, glukonik ve laktik) oluşur.
Kombucha, vitaminler ve iyi bakterilerle doludur. Kombu çayı yeşil veya siyah çaylar kullanılarak yapıldığından, bağışıklık sistemine yardımcı olabilen B vitaminleri ve C vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlar ve vitaminler içerir. Yoğurt, sauerkraut, Pancar kvass, Pancar kanji ve kimchi gibi diğer fermente gıdalarda olduğu gibi, kombucha'da da probiyotik suşlar vardır
Şifa Ana & Fermente Atölye kombucha çayı pastörize edilmez, ısıl işleme tabi tutulmaz yani raflarda uzun yıllar dursun diye hiçbir müdehalede bulunulmaz) Şifa Ana Kombucha çayları yaşayan canlı organizmalar içerir. Kombucha çayımız, Pastörize edilmemiş, Doğal Probiyotik içeren, Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen fermente yeni nesil içecektir.
- 📌 Kombu Çayı organik asitler, aktif enzimler, amino asitler ve bu mikroplar tarafından üretilen polifonilerle, probiyotik suşlar yani dost bakteriler içerir.
- 📌 Hiçbir hayvansal girdi içermez Glütensiz ve Vegandır.
- 📌 Bütün Kombucha Çaylarımız, stoksuz seriler ile el yapımı olarak en kaliteli ve taze çaylardan, bitkilerden ve meyvelerden üretilir.
- 📌 İçindekiler: Kombucha Kültürü (Scoby), Yeşil Çay, Şeker, Doğal Kaynak Su
Uyarılar:
- ❗ Şişeyi çalkalamayınız.
- ❗ Mutlaka buzdolabında saklayınız ve soğuk içiniz.
- ❗ Hamilelerin, kronik hastalığı olanların, emziren annelerin ve 3 yaşın altındaki çocukların doktor bilgisi dahilinde tüketmesi önerilir.
- ❗ Doğal fermantasyon devam ettiği için çalkalandığında bulanık olabilir, tortular olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Neden her şişe farklıdır?
Ortam sıcaklığı, eklediğimiz meyve ve sebzelerdeki şeker konsantrasyonları, yapıldığı yılın zamanı ve ay evresi gibi birçok faktör, tüm bu gerçekler her partiyi benzersiz kılar. Tat ve tatlılık veya karbonatlaşma bu nedenle değişebilir. Doğayı kontrol etmek zordur.
Kombucha nasıl ve ne zaman içilir?
İkinci fermantasyonun verdiği muhteşem lezzeti daha iyi anlamak için her zaman çok soğuk için. Ayrıca içerdiği baloncukları çok daha fazla fark edeceksiniz! Almak için ideal bir zaman yoktur. En iyi an, kendini iyi hissettiğin zamandır.
Kombucha buzdolabı içinde saklanmalı mı?
İçerdiği çok az miktardaki artık şeker, Kombucha'yı soğuk depolama ve nakliye sırasında ihtiyaç duymayan tek zanaatkar ve pastörize edilmemiş kombucha yapar. Sadece saklamak için ısıdan uzak bir yere ihtiyacınız var. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın ve 10 günde için.
Şişelerin altındaki tortu nedir?
İyi haberler! Şişenin dibinde tortu olduğunu tespit ettiyseniz, bunun Kombucha'nızın sağlığının bir işareti olduğunu bilmelisiniz. Kombucha kabarcıklarının üretimine katkıda bulunan doğal mayalardır. Şişenin boynunda bulabileceğiniz katı madde, Kombucha'nın veya mini-scoby'nin annesidir. İster özenle servis yapın, ister B vitaminiyle dolu olduğu için korkmadan için! Her durumda, Kombucha'da banyo yapmak istemiyorsanız, şişeleri sallamamanızı öneririz.
Çok fazla lezzetiniz var, hangisinden başlamalıyım?
Kombucha'da (neredeyse) ne kadar lezzet varsa o kadar çeşit üretiyoruz. Henüz bizi denemediyseniz ve maceracı biriyseniz, hepsini denemenizi sağlayacak bir parti almanızı tavsiye ederiz. Sizi en çok heyecanlandıranını seçin. İçeriği öğrenmek için etiketleri dikkatlice okuyun ve en çok dikkatinizi çekene karar verin.
Kombucha'nın şeker içerdiğini etiketinde okudum?
Panik yapmayın lütfen! Şeker kamışı Kombucha'mızın bileşenlerinden biridir. Kombucha'yı demlemek için, mayalar ve bakteriler tarafından fermente etmek için kullanılan gıda olarak kesinlikle gereklidir. Acı çekmeyin, çünkü nihai üründe şeker sadece bakterilerin yiyemediği minimum bir kalıntı miktarı olarak kalır. Kombucha söz konusu olduğunda, içindeki şeker yok denecek kadar eser miktardadır.
Ben veganım, Kombucha içebilir miyim?
Kombuchalarımızın tamamı vegandır. Kesinlikle hayvansal içerik içermezler. Bu nedenle bu diyeti uygulayanlar için uygundur.
Kombucha ne kadar dayanır?
Son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 6-8aydır. Şişeyi açtıktan sonra soğuk tutmanızı ve maksimum 10 gün içerisinde tüketmenizi öneririz. Özelliklerini kaybetmez, ancak tadı keskinleşebilir.